Kvalitní potraviny pro Váš zdravý život AKCE sleva 7 % na ořechy a 30% na  olej DOPRAVA nad 1500 Kč zdarma   výdejní místo nad 1000 Kč zdarma


Úvod » Mouky, kaše » Lněná mouka zlatá 250 g + lněný olej 250 ml


        

Lněná mouka zlatá 250 g + lněný olej 250 ml

 


0x
Číslo produktu: 6822
Vaše cena:
115 Kč

do košíku:
  ks  

Lněná odtučněná mouka - ze zlatého lněného semínka

Vhodná přísada do chleba, těsta nebo jakéhokoliv pečiva.

Je bohatá na vlákninu, neobsahuje cukry a sacharidy (pouze minimální množství).

Do studené i teplé kuchyně.

Země původu: Česká republika

 

Lněná mouka se vyrábí ze za studena lisovaných zlatých lněných semínek, částečně zbavených oleje, čímž se prodlouží jejich trvanlivost a zvýší podíl cenných látek, které jsou jinak obsaženy v semínku.

Lněná mouka má vysokou schopnost bobtnat, proto je vhodné konzumovat s dostatečným množstvím tekutin,

doporučená denní dávka je cca. 1 lžíce denně.

 

Lněné semínko je bohaté na vitaminy skupiny B. Kyselina listová je velmi důležitá pro ženy, které chtějí otěhotnět, těhotné a kojící. Z nutričního hlediska je zajímavý také vysoký obsah hořčíku.

 

 

Lněná mouka je bohatá na rostlinné bílkoviny, což ocení především vegani, vegetariáni a sportovci.

Lněná mouka obsahuje minimální podíl sacharidů, je proto vhodná jako zahušťovadlo při nízkosacharidových dietách.

Důležitý je také vysoký obsah vlákniny ( 40 g vlákniny ve 100 g ), vitaminů skupiny B a hořčíku.

Přítomná kyselina listová je velmi důležitá pro ženy plánující otěhotnět, tělo jí musí mít dostatek zejména v prvních týdnech po početí.

 

Použití:

vhodná pro zahušťování nápojů a pokrmů. Používá se pro zahušťování koktejlů, polévek, omáček a zeleninových pokrmů. Hodí se  do proteinových nápojů, müsli, jogurtů, pečených i nepečených desertů, palačinek, karbanátků, kaší a dalších pokrmů.

 

 

Skladování: v chladu a temnu

 

 

Recepty

  • Kaštanovo-lněné šátečky

    Kaštanovo-lněné šátečkyKaštanovo-lněné šátečky s makovou náplní

    Postup:
    Připravíme si plech s máslovým pečícím papírem a zapneme troubu na 150 stupňů (horkovzdušná funkce).

    Lněné semínka můžeme rozemlít pomocí mixéru nebo mlýnku. Kaštanovou a lněnou mouku smícháme s jedlou sodou, přidáme med a zalijeme vlažnou vodou. Důkladně zamícháme a necháme pět minut odpočívat. Hustou lepkavou pastu rovnoměrně rozetřeme, snažíme se vytvarovat co nejtenčí obdélník, o rozměru minimálně 15×20 cm. Pečeme v troubě 4 minuty, aby se těsto spojilo.

    Mezitím si připravíme náplň, já zvolila mleté ořechy s meruňkovou marmeládou a švestkovou povidly s mletým mákem.

    Pak plech vytáhneme z trouby a těsto ihned nakrájíme na šest čtverců. Čtverce naplníme libovolnou náplní a protilehlé rohy spojíme. Těsto je dostatečně lepkavé a pružné, nerozpadne se. Pomažeme žloutkem (pokud vám vejce vadí, tento krok můžete vynechat). Pečeme dalších 15 minut.

    Chuť šátečků připomíná celozrnné pečivo, až na ten drobný rozdíl, že jsou tyto šátečky opravdu celozrnné a zdravé.

  • Na 6 šátečků potřebujeme:
    50 g mletých lněných semínek
    20 g kaštanové mouky 
    30 g medu
    75 ml vlažné vody
    špetka jedlé sody

 

  • Koblížky z lněné mouky

    Koblížky z lněné mouky

    Postup:
    Nejprve vyšleháme vejce, pak přidáme cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a kakao. Do vymícháné směsi přidáme olej a nakonec vmícháme mouku. Následně těsto rychle zpracujeme, protože houstne. Ve velké pánvi mírně rozehřejeme olej. Z těsta tvarujeme malé šišky a opékáme na oleji, obracíme po 3 minutách. Je důležité, aby se koblížky pekly pomalu, jedině tak zůstanou na povrchu křupavé a uvnitř měkké. Nakonec teplé koblížky obalíme v cukru a můžeme potřít džemem.

    Koblížky chutnají jako kakaové koláčky. Jsou vhodné k snídani nebo k vydatné polévce jako hlavní jídlo.

  • Potřebujeme:
    12 dkg lněné mouky
    3 lžíce cukru
    2 vejce
    ½ lžičky vanilkového cukru
    ½ sáčku prášku do pečiva
    1 lžíci kakaa
    2 lžíce oleje
    cukr na posypání nebo džem na oslazení

 

  • Mandlovo–lněné sušenky

    Mandlovo–lněné sušenky

    Postup:
    Všechny ingredience spolu velmi dobře promícháme. Vytvarujeme 8 malých nebo 6 větších sušenek. Pečeme 6–10 minut při teplotě 170 °C. Sušenky vyjmeme a necháme vychladnout.

    Sušenky mají pikantní zázvorovou chuť.

    Další doporučení:
    Sušenky se dají připravit i ve sladším provedení se skořicí, vanilkou.

  • Potřebujeme:
    ¾ mandlové mouky
    ¼ hrnku lněné mouky
    ¼ lžičky jedlé sody
    ¼ lžičky soli
    1 lžičku mletého zázvoru (nebo skořice nebo vanilky)
    3 lžíce másla (nebo kokosového oleje)
    3 lžíce medu (nebo melasy)

 

  • Lněný chlebík

    Lněný chlebík

    Postup:
    Malou mísu vytřeme olejem. V jedné misce smícháme tekuté ingredience, v druhé misce smícháme suché ingredience. Pak smícháme suché a tekuté ingredience dohromady. Těsto vložíme do mísy, vytvarujeme bochník. Pečeme 25 minut při teplotě 170 °C.

    Chlebík má výraznou lněnou chuť a vůni. Je vhodný spíše ke slanějším a neutrálním jídlům a zelenině. Chlebík je vhodný i pro diabetiky.

  • Potřebujeme:
    2 hrnky lněné mouky
    5 vajec
    ½ lžičky sody
    1 lžičku soli
    ½ lžičky hořčice
    1 lžíci mletých jablek
    ½ hrnku vody
    1/3 hrnku olivového oleje

 

  • Bylinkový chlebový oplatek

    Bylinkový chlebový oplatek

    Postup:
    Plech vytřeme olejem a troubu předehřejeme na 170 °C. V misce pořádně vyšleháme vejce s vodou, solí, kořením, olejem a sodou. Když je směs dobře vyšlehaná, přidáme mouku. Od tohoto momentu těsto rychle zpracujeme, protože směs velmi rychle houstne. Těsto roztáhneme na potřeném plechu v tloušťce 1 cm a 35 minut pečeme. Po upečení a vyjmutí z trouby oplatek nakrájíme.

    Bylinkový chlebový oplatek má kořeněnou mírně nahořklou chuť a je vynikající k čerstvým zeleninovým salátům. Oplatek je bez cukru, je proto vhodný i pro diabetiky.

  • Potřebujeme:
    4 vejce
    1 dcl vody
    sůl
    1 kávovou lžičku bazalky a oregana
    2 polévkové lžíce oleje
    ½ sáčku jedlé sody
    10 dkg dýňové mouky
    5 dkg lněné mouky
    pekáč 25×30 cm

 

  • Mandlovo–lněné medovníčky

    Mandlovo–lněné medovníčky

    Postup:
    Všechny ingredience spolu velmi dobře promícháme. Vyválíme těsto a vykrajujeme medovníčky (perníčky). Pečeme 6–10 minut při teplotě 170 °C. Medovníčky vyjmeme a necháme vychladnout. Ozdobíme bílkovou polevou.

    Medovníčky mají sladkou mandlovou chuť, medový nádech a skořicovou vůni.

  • Potřebujeme:
    1 a ½ hrnku mandlové mouky
    ½ hrnku lněné mouky
    ½ lžičky jedlé sody
    ½ lžičky soli
    2 lžičky mleté skořice
    6 lžic másla (nebo arašídového oleje)
    6 lžic medu (nebo melasy)
    Poleva: 200 g moučkového cukru, lžička citronové šťávy,1 bílek

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

YTZjYW